fbpx

6+1 lenyűgöző úti cél a nyárra

márc 30, 2022

avagy a görög szigetvilág 7 csodája

…melyek Budapestről közvetlen repülőjárattal elérhetőek.

Az ókori Hellász emlékei könnyedén megelevenedhetnek a szemünk előtt a kultúra bölcsőjében ringatózó szigeteken. A többezer sziget közül kiemelünk néhányat, melyeken bármikor felcsendülhet a szirének éneke, vagy táncra perdülhetnek előttünk a kacagó nimfák.

Kréta

Maga Zeusz is a szigetet választotta szülőhelyéül, aki a mitológia szerint a Dikté-hegy egyik barlangjában látta meg a napvilágot. Az egykori főistent azóta sem vitte rá a lélek, hogy elszakadjon ettől a tájtól, sziesztáját még ma is a Yuchtas-hegy emberi arcra emlékeztető íveinek árnyékában tölti. 

Kréta szigetén látta meg a napvilágot A Görög, ismertebb nevén El Greco is, aki a narancsültetvényekkel ölelt Fodele falu fölé magasodó szerény kis házból indulva a spanyol manierizmus legnagyobb mesterévé vált és II. Fülöp spanyol királynak, illetve a kor más, gazdag elöljáróinak megrendeléseire is dolgozott.

A Megáloniszosz, azaz „nagy sziget” lankáin érik a világhírű krétai olajbogyó, a trópusi mikroklímának köszönhetően pedig banán, avokádó és egyéb egzotikus gyümölcsök termesztése is lehetséges.

A tavernák ételei valódi görög lakomát nyújtanak az éhes turistáknak, a kafenionokban (helyi kávézók) ücsörögve pedig kicsit beleélhetjük magunkat az itt élők mindennapjaiba és elleshetjük tőlük, hogy milyen is egy életigenlő, vidám tavli-játékkal, raki kortyolgatással töltött délután, amibe az indulatos vitatkozás visz csak igazán görög életérzést és stílust.

Strandjai közül hármat emelnénk ki, mely valamiért nagyon különleges, de bármelyiket is választjuk nem nyúlhatunk mellé, mindegyik gyönyörű. 

Elafonisi trópusi lagúna szerű partján néhol rózsaszín homokban élvezhetjük a paradicsomi körülményeket. Ha erre visz az utunk térjünk ki az öt km-re fekvő Chrysoskalitissa kolostorhoz, melynek megközelítéséhez 98 lépcsőn át vezet az út, de a legenda szerint az igazán tiszta szívű látogatók a legutolsó lépcsőfokon megpillanthatják Szűz Mária aranylépcsőjét. A történet szerint a kolostorban élő apácák a török megszállás idején az utolsó lépcsőfok alá rejtették a rend ereklyéit, innen ered a név: A Szűzanya aranylépcsője.

Egy másik történet szerint egy méhcsaládnak köszönhetjük, hogy a kolostor a mai formájában tündökölhet, ugyanis 1824 húsvétján a törökök hatalmas mészárlást végeztek a környékbeli településeken és számos templomot, kegyhelyet is leromboltak. Chrysoskalitissa annak köszönheti megmenekülését, hogy egy méhcsalád a kolostor bejáratánál talált átmeneti pihenőhelyet és nem vették jó néven a katonák betolakodását.

Amennyiben a legszebb naplementét szeretnénk megcsodálni a szigeten, látogassunk el Falassarna strandjára. Itt a szél gyakran erős, amit a szörfösök kifejezetten élveznek és ki is használnak. 

Ha romantikus és festői strandra vágyunk szánjunk egy napot Preveli strandjára, melynek különlegességét a tengerbe ömlő folyó és a partjait szegélyező pálmaliget adja. 

Keressük fel Rethymno békés, autentikus hangulatú, autómentes óvárosát, melyben a velencei és török időkből ránk maradt házak, sikátorok, mecsetek és szűk utcácskák váltogatják egymást. A 16. századi Fortezzába felkapaszkodva pedig csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk.

Chania óvárosa, faerkélyes házaival szintén megér egy kirándulást. Az elegáns utcácskák mellett világítótornyos kikötője is hangulatos, főterén pedig Görögország legszebb piaccsarnoka fekszik. A városkától 19 km-re egy különleges fekvésű botanikus kertben töltekezhetünk néhány órát.

Rodosz

Az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő Rodosz óvárosa a legnagyobb középkori település Európában. Középkori templomok, szűk sikátorok, hidak és a tenger illata ad különleges hangulatot a városnak. A sziget központjától 50 km-re találjuk Lindos településének festői vidékét, akropolisza, temploma, kedves házai és utcái tartalmas időtöltést kínálnak. 

Ne hagyjuk ki a Pillangók-völgyét, mely Rodosz városától alig 15 km-re fekszik. Célszerű egy forró nyári napot kiszemelni a völgy meglátogatására, ugyanis itt kellemes árnyékot adó fák és patakok várják a kirándulókat. A színes „lélekmadarak” június és szeptember között töltik itt nászidejüket, különleges élményt nyújtva az erre látogatóknak.

Faliraki közelében találjuk Ladiko-t, a homokos, türkizkék tenger által körülvett kis öblöt, melynek kiskocsmájában igazi élmény egy finom ételt elfogyasztani strandolás után. Ha csendesebb pihenés után vágyakozunk, Agathi érintetlen partszakasza az ideális választás.

Korfu

Görögország legzöldebb szigete színes úti cél a tengerpartot, zöld, mediterrán környezetet kedvelő utazóknak. Korfu városa macskaköves szűk utcácskákkal, középkori hangulatával, olasz és francia építészeti hatásaival, az Esplanade tér különös hangulatával és a város fölé magasodó erődítményekkel élménydús kikapcsolódást kínál. 

A sziget talán leglátogatottabb épülete az Achilleion, Sissi neoklasszicista nyári rezidenciája. A villa kertje pálmafákkal és szobrokkal gazdagon díszített, elbűvölő panorámával büszkélkedhet, de a négy fal között is csodaszép látnivalókra lelhetünk. 

Paleokasztrícán kanyargós öblök, sziklás partszakaszok és strandok váltogatják egymást a partok mentén, a hegytetőn álló 13. századi kolostorból pedig gyönyörű panorámaként csodálhatjuk mindezt. Közelében érdemes felkeresni Angelokastrót, a település bevehetetlen erődítményét, melyet soha egyetlen idegen támadás sem tudott magáévá tenni.

Kassiópi apró halászfalucskáját felkeresve kipróbálhatjuk, hogy milyen egy igazi görög halászfalu mindennapjait élni. A kikötőben fából készült halászhajók, a part mentén tavernák, a vízparton csendes öblök várják a látogatókat.

A háborítatlan természet kedvelői mindenképpen keressék fel Chalikounas strandját, ahol érintetlen környezetben élvezhetik a strandolás szépségeit és ha szörfözni támad kedvünk Korfu legszelesebb partjainál ezt is megtehetjük.

Zakynthos

… az illatok szigete, vagy közismertebb nevén a kelet virága címet is viselő jón-tengeri sziget sűrű, buja, harsány növényzete miatt érdemelte ki sokatmondó beceneveit.  A sziget érintetlen partszakaszai különleges élményt kínálnak a csendesebb partok kedvelőinek. A romantikus öblök hangulata mellett települései élettel teli, vidám és mozgalmas szórakozási lehetőségeket nyújtanak némi görögös vendégszeretettel fűszerezve. Érdemes felkeresni a sziget közelében megbújó Kék- és Keri-barlangokat, strandolni egyet a Navagio-öböl türkizkék vizében, illetve ellátogatni a Laganas-öbölben élő álcserepes teknősök birodalmába.     

Karpathos

Görögország legvadregényesebb szigetét azúrkék tengerpart, zöldellő mediterrán fenyvesek és mesébe illő erdők gazdagítják. A szenvedély görög szigetén (pathos = szenvedély) egész évben kellemes klíma, tenger fölé magasodó sziklafalak, csendes öblök, olívaligetek és kézzel sodort makarunes (töltött cukkinivirág) gazdagítja nyaralásunkat. 

A vadregényes jelzővel strandjait is illethetnénk, csodaszép partszakaszok tarkítják a szigetet, de a legtöbb stand megközelítése igazi kihívás, melyért a látvány és a hangulat azonnal kárpótol, megéri „küzdeni” az élményért. 

A sziget birtokolja a  „Görögörszág legtisztább vize” címet, így a búvárkodást semmiképp nem érdemes kihagyni. 

Olympos 7. században épült faluja megéri, hogy legyőzzük a hajtűkanyarokat. Utcáin sétálva visszacsöppenünk az időben. A 400 lelkes színes település megközelíthetetlen volt a kalózok számára a hegyek között. Asszonyai sokszor ma is korabeli öltözetben járnak-kelnek a házak között és ételeik is őrzik a több száz éves hagyományokat.  

Kefalonia

A sziget legismertebb látnivalója nem véletlenül a Myrtos tengerpart, ahol a fehér homok, mészkő és a türkizkék tenger színei és környezete valóban páratlan látványt nyújtanak. A jelenség a mészkő és a tenger kapcsolódásának köszönhető. 

A sziget fővárosa Argostoli és a mellette fekvő kisebb Lassi utcácskái és hangulata is megér egy napot. A városok közelében található 12. századi Szent György vár falai között sétálva elképesztő panorámában lehet részünk, érdemes felkapaszkodni a 320 méteres magasságba.

Ha egy kis hűvösre vágyunk a meleg napokon, a Drogarati-cseppkőbarlang kiváló célpont lehet. Nem csak a cseppkövek birodalmában, de vízen evezve is találunk barlangot a szigeten. A Melissani-barlangban, avagy a Nimfák-barlangjában az édes szárazföldi víz keveredik a tengerrel és ha a kora délutáni időszakban érkezünk a napfény és a barlangi tó játékának köszönhetően mennyei látványban részesülhetünk.

Assos települése rejti az egyik legnagyobb görög erődítményt. Megéri a kaptatót a kilátás és az élmény, de a városka lassan mélyülő strandjáról is gyönyörködhetünk falaiban, ha nincs kedvünk megmászni a 2 km-es gyalogutat. 

Myrtos Beach ellentéte, de látványban hasonlóan páratlan Xi Beach vörös homokjával érdemelte ki  különlegességét, melynek gyógyhatását a fürdőzők magukra kenve is élvezhetik.

+1 Míkonosz

A mítoszokat őrző sziget Herkules legyőzött és kővé vált óriásainak nyomán teremtetett és ma a „hírességek játszótereként” is emlegetik. A festői ékszerdoboz trendi látnivalóival és Instafoto-helyszíneivel a tehetős, bulizni vágyó utazók kedvenc célpontja. 

A sziget fővárosának „Kis Velence negyede” rengeteg látogatót vonz és valóban káprázatos házakkal büszkélkedhet, de a szomszédos utcácskákban barangolva is kellemes látványban lesz részünk. 

Július – augusztusban Meltemi suhan a partokon és a házak között, ennek köszönhetően még a nyári hónapokban is hűvös a tenger. Nem véletlen, hogy a sziget csodaszép szélmalmokkal büszkélkedik. 

Bármelyik szigetre is fúj minket a szél ezen a nyáron, indulás előtt kolléganőink tanácsait érdemes megfontolni, sőt a választásban is örömmel segítenek!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    GYORS ÁRAJÁNLATKÉRÉS

      A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező.

      >
      Főoldal
      Árajánlatkérés
      Hírlevél