fbpx

Misztikus történelem, ínyenc gasztronómia, természeti csodák

márc 30, 2022

Misztikus történelem, ínyenc gasztronómia, természeti csodák. Törökország mindegyikben verhetetlen.

…kiváltképp, ha egy ibrikben készített, parázson főtt török kávét is kortyolgatunk mellé.

Ha eddig az országról a török riviéra és az all inclusive szállodák jutottak eszébe, akkor most szeretnénk kiábrándítani, mert Törökország ennél SOKKAL TÖBB:
„Ez a város évszázadokon át három különböző császárság – bizánci, római és oszmán – központja volt. Emiatt Isztambul vitathatatlanul történelmileg a legsokszínűbb hely a földön.” – írja Dan Brown Inferno c. könyvében, amikor Robert Langdon repülőgépe a városban landol. Kiegészítenénk azzal, hogy megállapítása nem csupán Isztambulra, de az országra nézve is megállja a helyét.

Rég letűnt civilizációk nyomába repülhetünk az Anatóliai-fennsík magaslatain ma is álló erődök falai között, az egykori föld alatti városok termeiben vagy az iszlám vallás misztikus
világában vándorolva.

Itt egyesül kelet és nyugat, Európa és Ázsia, múlt és jelen, ez az ország párbeszéd a kultúrák és vallások között.

Hogy ez mennyire igaz, bizonyítja a világ nyolcadik csodájaként emlegetett Hagia Sophia is, melynek évszázados falai között a keresztény és muszlim szimbólumok békében megférnek
egymás mellett. A bölcs székesegyház a különböző vallási és kulturális világokat összekötő szimbolikát eszközként használva beszél nekünk Istenről, ezzel is felhívva a gyanútlan látogatók figyelmét, világunk egységére.

Törökország kanyargó utcáin sétálva ámulattal adjuk át magunkat a nyüzsgő, színes bazárok hangulatának, a hegyi falvak utcáit átszelő kígyózó karavánok látványának, a müezzin misztikus énekének hallatán pedig képtelenség nem megállni egy pillanatra.

Kevés ország büszkélkedhet azzal, hogy három tenger is nyaldossa partjait és utazóként is nagyon el vagyunk kényeztetve, hiszen egy nyaralás alatt akár a Fekete-, az Égei- és a Földközi-tenger hullámaiban is megmártózhatunk. A természeti jelenségek leírására az „eszméletlenül változatos” szóösszetételt használva sem tudjuk elképzelni azt a látványt, ahogyan a Torosz-hegység hófödte hegycsúcsai, a szikár hegyormok, a smaragdzöld, buja erdőségek és a végtelenül sima partokat kóstolgató azúrkék tenger váltja egymást.

Van egy hely ebben az országban, egy olyan attrakcióval, amit, ha egyszer meglátogatunk, tényleg olyan érzésünk lesz, mintha egy tündérmese kellős közepébe csöppentünk volna. A Göreme Nemzeti Park izgalmas túraútvonalakkal és olyan hegyekkel-völgyekkel tarkított, vulkáni erők által kialakított formákkal, erózió által kialakított sziklatornyokkal várja az ide látogatókat, amit korábban esetleg egy élethűen illusztrált mesekönyv lapjain láthattunk. Kappadókia „tündérkéményei” közül minden hajnalban színes hőlégballonok tucatjai emelkednek a napfelkelte rózsaszínes-lilás égboltja felé, ami akár kosárban akár Göreme valamelyik háztetején ülve varázslatos élményt ad.

Isztambulban járva érdemes áthajókázni a Herceg – szigetekhez tartozó Büyükadára, ahol gyönyörű mediterrán környezetben egy teljes napot is el lehet tölteni sétálva, kirándulgatva, vagy csak úgy lenni és élvezni a csodálatos tájat és a tengert. A szigetről kitiltották a gépjárműforgalmat, így lovaskocsival, kerékpárral vagy gyalog közlekedhetünk az utcákon. Büyükada csodaszép építészeti alkotásokkal rendelkezik, fából készült villái és kúriái gazdagságra utalnak és Isztambul legtehetősebb lakói és művészvilága ma is szívesen tölti itt idejét pihenéssel, feltöltődéssel.

II. Euménosz pergamoni király leányának csodálatos gyógyulását hálálja meg Hierapolisz városa, mely a mai Pamukkale részét alkotta egykor. Az UNESCO Világörökség részét képező látványosságot a Torosz-hegység oldalában találjuk. A minden képzeletet felülmúló hófehér mészkőmedencék és híres forrásaik, gyógyvizük – melynek hatására a király leánya is meggyógyult – egész évben várja a csodákra vágyókat. A hófehér, teraszos domboldal egyedisége mellett, az egykori amfiteátrum, a gymnasium, a nekropolisz és a Kleopátra gyógyfürdő is nagyon érdekes élményekkel gazdagítja az utazókat.

A csodákat követve hagyjuk lábnyomunkat az aranyló homokban és nézzük meg közelről a török riviéra 8000 km-nyi álomvilágát. Válasszuk akár

– Alanya tengerpartját, ahol Antonius és Kleopátra töltötték a mézesheteiket,
– vagy a zöld kertekkel ölelt Belek-et, melynek minden szeglete luxust sugall,
– Side narancs- és gyapotültetvényekkel szegélyezett antik miliőjét,
– vagy Antalya ókori misztikumát egyik oldalán az aranyló tengerparttal, a másikon hegyekben eredő vízesésekkel,
– esetleg Kemer fenyvesekkel körülvett tiszta vizű, kavicsos partját,

minden esetben garantáljuk, hogy örökre beleszeret majd Törökországba, ahova egy kattintáson át vezet az út.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    GYORS ÁRAJÁNLATKÉRÉS

      A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező.

      >
      Főoldal
      Árajánlatkérés
      Hírlevél