fbpx

Mallorca – a gyógyító sziget

ápr 4, 2022

Dús harsányzöld növényzet, égig érő sziklaormok, felhőkbe futó utak, hófehér tengerpartok, vadregényes túraútvonalak, kiváló infrastruktúra és tisztaság, barlangi kalandok és a napfényt rejtő narancs íze…

Ma hírességek kedvenc helye, egykor légzőszervi megbetegedésben szenvedők gyógyítója, nekünk egyszerű utazóknak egy színes ékszerdoboz a természet minden szépségével.

A 6 óra alatt körbeautózható sziget 2,5 óra repülés után elérhető. Időeltolódás Magyarországhoz képest nincs, így repülés után frissen, fitten vethetjük bele magunkat a Mallorca nyújtotta élményekbe. Felfedezését bármikor beiktathatjuk az év során. Ha szeretnénk megmártózni a tengerben válasszuk a nyári hónapokat, de „a télből tavaszba” utazáshoz is kiváló célpont, ráadásul ezekben az időszakokban a tömeget is elkerülhetjük.

Érkezéskor érdemes autót bérelni, mert tömegközlekedéssel nem juthatunk el minden kiszemelt látnivalóhoz és ez sokkal kényelmesebb és kötetlenebb változata is az utazásnak. Arra azonban fel kell készülni, hogy hajtűkanyarokban nincs hiány, de a felhők fölötti csodás kilátásért, megéri legyőzni a szerpentinek okozta izgalmat.

A szigeten igazi mediterrán feeling kúszik a bőrünk alá, vonzó a mindenütt tapasztalható tisztaság és a színvonalas infrastruktúra, valamint a jó közbiztonság is. Bármerre is téved a tekintet, mindenütt sziklás hegyek és buja, erdős domboldalak váltogatják egymást az kék tengerrel.

A Baleár-szigetek székhelye és egyben legnagyobb városa Palma de Mallorca. Látnivalóihoz kiváló a kerékpár, de gyalogosan is felfedezhetjük értékeit.

A fővárost uraló 13. századi Sa Seu katedrális gótikus homlokzata egész évben élvezi a tenger szelét. A monumentális homokkő épület lenyűgöző méretei ámulatba ejtik a látogatókat. Káprázatos színekben fénylő gótikus „szeme” 13,3 méteres átmérőjével, a világ legnagyobb rózsaablaka. „A Fény katedrálisaként” is emlegetett épület 87 ablakkal és 7 rózsaablakkal gondoskodik a látogatók káprázatba ejtéséről. Az I. Jakab aragóniai király hálájából épült székesegyház szakrális jelentősége mellett a kalóztámadások idején is védelmet nyújtott a lakosságnak. Antoni Gaudí belsőépítészeti zsenijét dicséri a falak között érezhető hangulat, töviskoronát formázó gigantikus baldachinja a királyi kápolnában őrzi emlékét.

Spanyol ínyencségek után kutatva vegyük az irányt a Mercat de l’Olivar felé. Itt akár helyben fogyasztva is megkóstolhatjuk az ibériai sonkát, a híres menorcai sajtot – a „Queso Mahónt”, ehetünk egy tapast, a halpiacon pedig pezsgővel kísérhetjük az osztrigát.

A tengerparti városi sétányon korzózva annak is megjön a kedve a biciklizéshez, akinek esze ágában sem volt két kerékre pattannia. A Paseo Marítimo tenger mellett futó bicikliútján semmihez sem hasonlítható élmény szelni a kilométereket. Egyik oldalunkon bólogatnak a pálmafák, másik oldalról a tenger hullámai táncoltatják a kikötőben pihenő ladikokat.

 

A mediterrán főváros egyedi és teljes arcát mutatja a Castell de Bellver 140 méteres magasságban fekvő falai mentén sétálva. Érdemes megfigyelni a vár kör alakú épületét, román-gótikus stílusát, melynek falai között uralkodói erőd, nyári rezidencia és később királyi börtön is funkcionált. Ma múzeumként állít emléket a letűnt koroknak, de az innen élvezhető panoráma mindent visz.

Az óvárosban, a katedrálissal szemben az arab és katalán uralkodók királyi rezidenciája, a Palau de l’Almudiana uralja a teret. Kiállításai, élethűen berendezett terei megelevenítik előttünk a korabeli uralkodók életét és mindennapjait. A 14. század első felében épült palota II. Jakab építtető kérését testesíti meg. Napjainkban a spanyol királyi család hivatalos fogadásainak szolgál helyszínéül.

A főváros közelében fekszik Sóller, a romantikus hangulatú kisváros. A narancsfák városába való eljutáshoz szálljunk fel az 1912 óta működő autentikus hangulatú vonatra, mely azonnal megadja a hangulatot a városka felfedezéséhez. A vonatra Palma de Mallorca – Place de Espana állomásán szállhatunk fel, mely a főváros házait és Bunyola síkvidékét elhagyva felkapaszkodik egy majd 3 km-es alagútba, ahonnan előbukkanva Sóller panorámájában suhan tovább az illatos narancsligetbe. A nosztalgiavonat 12 alagúton és 5 pilléres viadukton halad keresztül, mindenképp szerepeljen a listán, ha Mallorcába utazunk!

Sóller kisvárosa 1-2 óra alatt gyalogosan bejárható. Megérkezve érdemes a villamost választani, mely a kikötőbe visz minket, ahol fürödhetünk egyet a kristálytiszta, smaragd színekben játszó öbölben, majd ehetünk valami finomat a kikötő egyik éttermében. Az óvárosban szánjunk némi időt az Isglesia de Sant Bartomeu katedrálisra, a Can Prunera Múzeumra és narancslekvár nélkül ne hagyjuk el a helyszínt! 😊

Ha május végén – június elején érkezünk, jó eséllyel részt vehetünk a Narancsfesztiválon is, ahol nem csak lekvárt, de számtalan citrus alapanyagú ételkölteményt, likőrt, édességet is kóstolhatunk.  

Ha közelebbről szeretnénk megnézni, hogy milyen munkálatok is zajlanak egy ültetvényen, a Sóller keleti határában fekvő Ecovinyassa citrom- és narancsültetvény előzetes bejelentkezés után szívesen fogadja a látogatókat. A farm kb. 2 óra alatt bejárható, a csapat a biogazdálkodás híve, termékeikből elsősorban lekvárok készülnek.

Ha a nagy melegben némi hűvösre vágyunk, utazzunk el a sziget keleti oldalán megbújó Sárkánybarlanghoz. A Porto Cristo mellett található barlang kellemes, 20 °C körüli hőmérsékletében csüngő- és álló cseppköveket csodálhatunk meg. A cseppköveken túl különleges látványosság a világ egyik legnagyobb föld alatti tava, mely csónakázásra invitálja a látogatókat. A barlangban tett látogatása ihlette Jules Vernét az Utazás a föld középpontja felé c. regényének megírására.

A Világörökség listáján szereplő Tramuntana, a „hegyeken túli” hegység oldalában fekvő Valldemossa kisvárosát mindenképpen vegyük fel a meglátogatni kívánt célpontjaink közé. Az apró hegyi városka a fővárostól 20 km-re rendkívül hangulatos utcácskákkal és sikátorokkal varázsolja el látogatóit. A karthauzi kolostor és annak 4-es számú cellája – Fréderic Chopin és felesége, George Sand egykori „lakóhelye” – érdekes kikapcsolódást kínál. Az épületegyütteshez tartozik egy barokk kolostortemplom, a szerzetesek cellái, egy 18. századi patika, egy könyvtár és Sancho király palotája. A kolostor mögötti kertben is érdemes tenni egy sétát. Chopin itt töltött napjai alatt írta az Esőcsepp c. darabját, de felesége sem tétlenkedett ez idő alatt, ugyanis itt született meg az Egy tél Mallorcán c. könyve, melyet Mallorca első útikönyveként tartanak számon.

A művészpárt nem fogadták szívesen a mallorcaiak. Sand nadrágot hordott és szivarozott, elvált, volt két gyermeke és Chopinnel sem voltak házasok. Ha ez nem lett volna elég Chopin légzőszervi megbetegedését kúrálni érkezett Mallorcára, melyet a hideg, párás időjárás fertőző tüdőbajjal tetézett. Először szállást sem adtak nekik, csak a kolostor szerzetesei szánták meg őket egy cellával, de itt tartózkodásuk alatt a helyiek végig érzékeltették velük, hogy nem látják őket szívesen. Közel 200 év múltán nevüknek köszönheti Valldemossa látogatói nagy részét, Chopin emlékére pedig nyaranta fesztivált is szerveznek.

Hasznos TIPPEK Valldemossaban:

● PHOTO-POINT: Sancho király palotája mögött (Miranda des Lledoners).
● PARKOLÁS: a városközponttól távolabb találunk ingyenes parkolóhelyeket, a központban csak térítéses parkolási lehetőség van.
● DÍJMENTES MOSDÓ: a kolostor pénztára mellett.

Mallorca legszebb öbleit Cala D’or és környéke rejti. Ha a csendesebb partszakaszokon szeretnénk pihenni ez a vidék különösen jó választás. Nincsenek hatalmas hotelek és hosszú sétányok a sziget ezen részén, viszont kisebb öblökkel és tradicionális épületekkel számos helyen találkozhatunk.

Gyermekekkel érkezve különösen jó választás lehet Alcudia, a sziget egyik legszebb nyaralóhelye, mely hosszan elnyúló, homokos tengerpartokkal várja a legkisebbeket is. A bájos óváros remek sétaprogramokat kínál, de a túrázók is számos ösvény közül válogathatnak.

Ha egy nyugodt, csendes napra vágyunk, érdemes felkeresni Cala Figuera halászfaluját, itt fülig merülhetünk a helyi lakosok életébe. Békés utcáin sétálgatva, a halászok rutinos mozdulatait szemlélve valódi feltöltődésben lesz részünk. A sziget ezen részén is találunk felfedezésre váró öblöket, érdemes itt is strandolni egyet.

A píneaerdő mellett elhelyezkedő álomszép kis Portals Vells homokos öble a pipával szívesen búvárkodók paradicsoma. A sziget buliközpontjától, Magaluftól 6 km-re található, a dél-nyugati partok mentén.

Bármelyik strandot választhatjuk, mindegyik gyönyörű, egyet mégis kiemelnénk, mely a karibi és az észak-német dűnés strandokra emlékeztet. Es Trenc fehér homokjával 6 km hosszan húzódik a part mentén és megtartotta természetességét. Gyermekkel utazók is bátran választhatják nem csupán a puha homok, de a lassan mélyülő víz miatt is. Napernyővel érdemes készülni, mert árnyékos rész nincs.

 

Mallorcát onnan tartják szemmel az istenek, ahol a Cap de Formentor hófehér világítótornya elveszik a királykék tenger vizében. Az itt élők úgy tartják, hogy ez a szelek találkozóhelye. Ha festményre kívánkozó napfelkeltét vagy naplementét szeretne látni, guruljon velünk a tengerszint fölé 220 méterre, a hegyi kecskék és pásztoraik által szegélyezett szerpentinen.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    GYORS ÁRAJÁNLATKÉRÉS

      A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező.

      >
      Főoldal
      Árajánlatkérés
      Hírlevél