fbpx

A Zöld-foki-szigetek, az Atlanti-óceán gyöngyszeme

máj 18, 2023

A Zöld-foki-szigetek egy gyönyörű és izgalmas úti cél, amely rengeteg lehetőséget kínál az utazóknak. Ha valaki egy igazán varázslatos és egzotikus helyre vágyik, ahol a természet, a tengerpartok és a kulturális látnivalók egyszerre találkoznak, akkor a Zöld-foki-szigetek a tökéletes választás.

Portugál felfedezők találtak rá a lakatlan szigetcsoportra a 15 században. Ebben az időszakban kezdődött a szigetek benépesedése, először a Tiago szigeten. Idővel fontos megállóponttá vált a Dél-Amerikába tartó hajók számára. A szigetek éghajlata és domborzata nem igazán tette alkalmassá őket mezőgazdaság és ipar kialakítására, s ez lassította a szigetek fejlődését. A nagyon alacsony csapadékmennyiség miatt csak alapvető zöldségeket, gyümölcsöket, kevés kávét, cukornádat tudnak termelni. 1975-ben vált függetlenné Portugáliától.

Az első dolog, ami a Zöld-foki-szigetekre látogatókat lenyűgözi, az a lenyűgöző természeti szépség. Az itt található vulkáni kúpok, tengeri sziklák és trópusi erdők lenyűgöző látványt nyújtanak. Az országban több nemzeti park is található, ahol a látogatók felfedezhetik a helyi flóra és fauna gazdagságát. Az óceáni partok kristálytiszta vizében pedig kiváló lehetőség nyílik a búvárkodásra és a snorkelre.

A Zöld-foki-szigetek gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. Az itt élő emberek barátságosak és vendégszeretők, és szívesen mutatják be látogatóiknak a helyi hagyományokat és szokásokat. A szigeteken több festői falu és város található, ahol megcsodálhatjuk az építészeti stílusok keveredését és a helyi kézművesmunkákat.

A Zöld-foki-szigetek ideális úti cél azok számára, akik szeretik a szabadtéri tevékenységeket. Az itt található hegyek kiváló lehetőséget kínálnak túrázásra és hegymászásra, a partvidéki területeken pedig lehetőség nyílik hajókirándulásokra és vitorlázásra. A szigeteken a szörfösök is megtalálják a számításaikat, mivel számos helyen kiváló szörfözési lehetőségek vannak.

​A Zöld-foki-szigetek híresek gasztronómiájukról is. Az itt található éttermek és kávézók különleges helyi ételeket és italokat kínálnak, amelyekben megmutatkozik az afrikai, az európai és a karibi konyha hatása is. Kóstolja meg ezeket a jellegzetes helyi ételeket és italokat.

  • Pastel com diablo dentro: friss tonhal tésztába csomagolva, jól átsütve
  • Cachupa: többféle babból, kukoricából, különféle húsokból készített ragu
  • Grogue: cukornád pálinka
  • Ponch: rumból, limonádéból és mézből készült ital

Szigetek

Sao Tiago

Ez a központi sziget, itt található Praia a főváros.  A főváros ugyan nem a szigetek legszebbik városa (ez a kitüntető cím Mindelo-t illeti), de kifejezetten kellemes hely. A belváros egy sziklás fennsíkra épült, melynek neve Platô. A város két strandja a központtól nyugatra található.

Praia-tól 10 kilométerre nyugatra fekszik Cidade Velha (Öreg Város). Ez a legrégibb portugálok által épített város a szigeteken, ahol páratlan panorámában lehet részünk, ha felkapaszkodunk Fort Real da Sao Felipe-ig. Praiai-tól kb. 20 kilométerre található Sao Domingos , ami a legközelebbi zöldellő földműves telep. Itt találhatunk olyan üzleteket, ahol kaphatóak a helyi kézműipar termékei.

Sao Tiago sziget északi végében helyezkedik el a sziget második legnagyobb települése, Tarrafal, amely strandjairól híres. Ide menetrendszerinti busszal juthatunk el a fővárosból.

Sal sziget
Sal, egy sík, sivatagos sziget és az európai látogatok egyik közkedveltkedvelt célállomása. Santa Maria a leglátogatottabb célpont. Espargos-t érdemes felkeresni, itt könnyen találhatunk éttermet és kedvünkre válogathatunk a különböző helyi különlegességek közül. Ezen a szigeten van a nemzetközi repülőtér is, Sal és Praia közötti naponta közlekedik repülőjárat, de hetente kétszer hajó is indul innen. A lapos sziget vulkanikus eredetű. Nevét onnan kapta, hogy a szigeten található vulkán kráterében különleges sókristályokat találtak a felfedezők.

Pedra da Lume salt pits
A kis kráterbe szivárgó tengervíz sójából alakultak ki a különleges formájú kristályok, különleges mély-rózsaszín színükkel páratlan látványt nyújtanak.

Buracona Pools
A tengerparti bazaltba különleges medencéket alakított ki a tenger, melyekben egyedülálló flóra és fauna alakult ki.

Palmeiras
Bájos halászfalu ősi emlékekkel és festői piaccal.

Sao Vicente
A Zöld-foki-szigetek második legfontosabb szigete. Itt van a szigetek legpezsgőbb életű városa, Mindelo, a hangulatos macskaköves kis sikátoros utcáival. Számos bárt és szórakozóhelyet találunk itt, és az éttermek is vetekszenek a főváros Praia éttermeivel. A festői gyarmati időkből származó sajátos házai nagyrészt kétemeletesek, erkélyekkel és redőnyös ablakokkal. Mindelo rendelkezik a szigetek legmélyebb vizű kikötőjével.

Santo Antao
Ez az egyik legszebb sziget, és egyben a legzöldebb is. Egyike azon kevés szigetnek, ahol sok fa található és a dombos és dús növényzetű belső területek nagyszerű terepet jelentenek a túrázóknak. De ha kirándulni szeretnénk akkor ugyancsak kiváló hely lehet Brava, amely a legkisebb a Zöld-foki-szigetek lakatlan szigetei közül.

Ha egy felejthetetlen kalandra vágyik, irány a Zöld-foki-szigetek!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    GYORS ÁRAJÁNLATKÉRÉS

      A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező.

      >
      Főoldal
      Árajánlatkérés
      Hírlevél